The "Little Picasso" Art Contest Is Back!
x
pop Up
Share with friends
Add to fav
Feedback

Converting Units of Time

In order to convert units of time, you must first know how these units relate to each other.

Given below is the list of ‘time relationships’ that you need to know:

 1. 60 seconds = 1 minute

 2. 60 minutes = 1 hour

 3. 24 hours = 1 day

 4. 7 days = 1 week

 5. 12 months = 1 year

 6. 52 weeks = 1 year

 7. 365 days = 1 year (366 for leap years)

 8. 10 years = 1 decade

 9.  100 years = 1 century

10.1000 years = 1 millennium

Conversion rule:

Large to small: Multiply

Small to large: Divide

This means that if you take a larger unit and convert it to a smaller unit, you must multiply. But if you take a smaller unit and convert it to a larger one, then you must divide.

Let’s take a look at some examples:

1. How many hours are in 8 days?

We want to convert 8 days into hours. Days are larger than hours, and since we are going from large to small, we must multiply.

There are 24 hours in a day, so we will multiply 8 by 24.

8 x 24 = 192

Answer: There are 192 hours in 24 days.

2. Adam’s dad has been alive for 60 years. How many decades is that?

We have to convert 60 years into decades. Years are smaller than decades, so we are going from small to large. That means, we must divide.

Since there are 10 years in a decade, we’ll divide by 10.

60 ÷ 10 = 6

Answer: Adam’s dad has been alive for 6 decades.

3. How many seconds are in 4 hours?

We’ll just do the conversion in two steps:

Convert hours to minutes and then minutes to seconds.

To convert 4 hours to minutes we must first realize that we’re going from large to small, so we’ll multiply.

There are 60 minutes in an hour, so we’ll multiply by 60.

4 x 60 = 240. There are 240 minutes in 4 hours.

Now we need to convert 240 minutes to seconds.

Since there are 60 seconds in a minute, so we will multiply it by 60.

240 x 60 = 14,400

Answer: Hence, there are 14,400 seconds in 4 hours.

Summary

Time conversions:

1) 60 seconds = 1 minute

2) 60 minutes = 1 hour

3) 24 hours = 1 day

4) 7 days = 1 week

5) 12 months = 1 year

6) 52 weeks = 1 year

7) 365 days = 1 year (366 for leap years)

8) 10 years = 1 decade

9) 100 years = 1 century

10) 1000 years = 1 millennium

Conversion rule:

Large to small: Multiply

Small to large: Divide


Turtlediary.com © 2014. All Rights Reserved.